Mennyit szedhetünk fel az ünnepek alatt?

A karácsony a kiadós lakomák ideje. A legtöbben ilyenkor kirúgunk a hámból, nem gondolunk a diétára és ez teljesen normális. Sokan tudni akarják, hogy mennyit is lehet hízni valójában.

Ha az lenne célod, hogy napi fél kilóval növeld a súlyod és hízzál, ahhoz 3500 kalóriával kell többet enned a megszokottnál. Egy átlagos ember a mai világunkban, aki megtartja a súlyát 2000-2500 kalóriát fogyaszt. Tehát fél kilónyi hízáshoz egy nap alatt összesen 5500-6000 kalóriát kell elfogyasztanod, lehetőleg szénhidrátban és cukorban gazdag élelmiszerekből.

Karácsonykor sokkal több zsírt és szénhidrátot viszünk be és jó eséllyel több alkoholt és cukros italt is. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy karácsonykor általában napi 6000 kalóriát fogyasztunk a szükséges 2000-2500 helyett, akkor 3 nap alatt 1-1,5 kg súlygyarapodásra számíthatunk.

Az ünnepek alatti hízás azonban több összetevőből áll. Az is fontos kérdés, hogy mekkora súlytöbblettel futsz neki a karácsonynak és persze attól is függ, hogy mennyi kalóriát égetsz el. Egy egészséges szervezet a kisebb kiingásokat viszonylag jól kezeli.

Ha te azt gondolod, hogy képes vagy 4-5 kg-ot is hízni három nap alatt, akkor tévedsz. A megemelkedett szénhidrátbevitel hatására a sejtek az átlagosnál jobban telítődnek vízzel, de ez a felesleg képes pont olyan gyorsan távozni, amilyen gyorsan jött.

Képzeld erre is vannak kutatások, a svédek a háromnapos karácsony alatt átlagosan 0.4 kg-ot híztak, az angolok átlagosan 1,1 kg-ot.

Aggodalomra tehát semmi ok! Ha több cikket olvastál tőlünk, akkor tudod, hogy a szigorú diétákat a hétköznapokra sem javasoljuk nem ám karácsonyra. Érezd inkább jól magad és készíts finom, akár hagyományos karácsonyi menüt. Azért adunk néhány tippet, hogy miként teheted változatlanul jó ízűvé, de kicsit egészségesebbé a nagyi menüjét is.

Karácsony esti hangulatos esti sétával pedig arról is gondoskodhatsz, hogy a vacsora egy része karácsony-kompatibilis módon „égjen el”.

2017-12-07T09:50:33+00:00