A szénhidrátok és a fehérjék mellett a zsíroknak is fontos szerepük van a táplálkozásunkban, fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetünk optimális működéséhez és az egészségünk fenntartásához.

A forrás viszont a szénhidrátokhoz hasonlóan ebben az esetben sem mindegy az eltérő összetétel miatt.

Ez történik, ha nem viszed be megfelelő mennyiségben

A legtöbb fogyókúra a szénhidrátok mellett a zsírok mennyiségének csökkentését helyezi előtérbe. E helyett érdemes az egészséges étrend javaslatait szem előtt tartanod, ami szerint a legjobb, ha ez a makrotápanyag az energiabevitelednek nagyjából 30%-át képezi. Ez az arány azonban csak egy átlag, a pontos értéket a személyes adottságaid határozzák meg. A szinte teljes megvonás ebben az esetben sem célravezető, mert a hiányában összeomlik a hormonháztartásod, nem lesz megfelelő az idegrendszered működése, és a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E,K) sem tudnak hasznosulni.

A legjobb, ha ismered a zsírok csoportjait. Az egyik felosztás a kettős kötéseket veszi figyelembe, ez alapján a telített – ha nem tartalmaz kettős kötést – és a telítetlen zsírsavakról beszélhetünk. Utóbbit tovább bontva az egy kettős kötést tartalmazók az egyszeresen, a kettőt vagy annál többet tartalmazó pedig a többszörösen telítetlenek. A másik csoportosítás a szénlánc hossza alapján történik, így elkülönítve a rövid, a közepes, illetve a hosszú szénláncú vegyületeket.

Gyakran hallani ezeken kívül az esszenciális zsírsav kifejezést, amelyek elengedhetetlenek a szervezet alapvető funkcióihoz. Mivel a szervezet nem tudja előállítani őket, ezért a táplálkozással kell bevinnünk.

Számít a forrás

Egy kiegyensúlyozott táplálkozás során állati és növényi zsírokat egyaránt fogyasztunk. Az eltérést az összetételük adja: a növényi olajok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, az állatiak pedig telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdagok.

Nincs jó vagy rossz, mindkettőre szükségünk van. A telített csoport képviselői az energiatermelésben vesznek részt, az egyszeresen telítetlenek a sejtek építésében játszanak szerepet, a többszörösen telítetlenekből pedig hormonszerű anyagok képződnek.

Az étrend kialakításakor tehát az arányokat, a mennyiséget és a forrást kell figyelembe venned. Részesítsd előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazókat, például az olajos magvakat (mandula, mogyoró, pisztácia, dió), valamint a halakat (lazac, hering, pisztráng, makréla).

2018-02-01T08:25:06+00:00