Olajos magvak nem csak mókusoknak

40-60 százalékban tartalmaznak zsiradékot, mely arányaiban magas telítetlen zsírsavakat jelent, ami kedvező élettani hatásokat von maga után.

Fehérjék szempontjából az olajos magvak növényi fehérjeforrásaink kiemelkedő képviselői, ebből adódóan a vegetáriánus táplálkozást folytatók számára, illetve a magasabb fehérjeszükségleteket igénylő állapotokban kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.

A mikrotápanyagok vonatkozásában bővelkednek ásványi anyagokban, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas található meg bennük nagyobb mennyiségben, de vitaminokat is tartalmaz, gazdagok a B-vitaminokban, valamint az antioxidáns E-vitaminban, ami semlegesíti a szervezetben képződött szabadgyököket.

Továbbá tartalmaznak számos növényi vegyületet, úgynevezett szterolokat, fitonutrienseket, melyek fontosak a szív egészségéhez.

A beigli egyik legfontosabb alkotóeleme a dió. Már az ókoriak is értékes termésnek tartották a természet eme ajándékát. Miért csodálatos? Magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterin-tartalommal rendelkeznek. Ásványi anyagok közül kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitaminbomba.

A dió élettani jelentősége: javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Számtalan felhasználása ismert a konyhában. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például tehetjük gabona alapú köreteinkbe, ezáltal tápértékük magasabb lesz, ízük pedig különlegesebb. Ugyancsak gazdagíthatjuk vele salátáinkat, desszertjeink töltelékeit, nem utolsó sorban díszíthetünk is vele. Jól harmonizál a gyümölcsökhöz, kiemeli egyes sajtok aromáit.

A dióolaj értékes omega-3-zsírsavforrás, amely csökkentheti a vér káros koleszterinszintjét. Kellemes illatú és ízű hidegen sajtolt olaj.

Szóval a diós bejgli egészséges, még egészségesebbé teheti, ha a tésztában a liszt felét teljes kiőrlésű lisztre cseréli, illetve a cukor felét nyírfacukorral helyettesíti.

2017-12-07T10:00:32+00:00